Bekijk deze webapp op een tablet of smartphone

12

Familiegraf

Gesina, de halfzus van Gerard, maakte deze bijzonder tekening: een vrouw, vergezeld van de dood. Ze staat naast een geopend graf in de Zwolse Grote Kerk. De steen van het graf laat het gedeelde wapenschild van de familie Ter Borch en de familie Condewijn zien. Dit doet vermoeden dat de tekening is gemaakt bij het overlijden van Gesina’s jongere zus Aeltien ter Borch in 1671.

Grafsteen
Toen Gerard ter Borch zelf overleed in 1681 was hem geen zachte rustplaats gegund, want in 1682 stortte de toren van de Grote Kerk in. Een deel van het neergestorte puin kwam terecht op de graven van de familie Ter Borch. Sommige graven raakten hierbij zo beschadigd dat nieuwe zerken gemaakt moesten worden. Onzeker is of dit ook het graf van Gerard betrof, omdat de familie meerdere grafplaatsen in de kerk bezat. Een oude grafsteen met daarin de inscripties 'Gert ter Borch' en 'Gerhard ter Borch', met daaronder nog vaag zichtbaar het familiewapen, is tegenwoordig ingemetseld in de muur naast het portaal naar de Grote Markt. Deze grafsteen is op onderstaande afbeelding te zien.


Een uitsnede van deze locatie is hieronder te zien op de 17de eeuwse plattegrond van J. Blaeu:Bron hoofdafbeelding: Rijksmuseum, Amsterdam